Vacuum Pot


Připravte si doma svou výběrovou kávu kvalitně a efektně pomocí stylového Vacuum Potu.


Historie Vacuum Potu

Vakuový kávovar (Vacuum Pot, Siphon Brewer) je mezi českými kávomilci přístroj vesměs nepoznaný. První prototypy pocházejí z Německa a Francie a datují se k počátku 19. století. V současné době zaznamenává tento efektní způsob přípravy kávy velkou renesanci, především díky jeho oblíbenosti v Japonsku a v kavárnách tzv. "třetí vlny" v USA a Kanadě.

Čtěte dále »»

Návod k přípravě

Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak si kávu ve Vacuum Potu připravit, co možná nejkvalitněji. Za použití čerstvě upražené výběrové kávy tak docílíte mnohem lepšího výsledku, než na který jste zvyklí z většiny kaváren.

Kde lze Vacuum Pot koupit?

V našem elektronickém obchodu máme na výběr několik vysoce kvalitních Vacuum Potů japonské značky Hario. Určitě také navštivte naše kavárny, kde lze kávu z Vacuum Potu ochutnat a samotný přístroj i zakoupit.

E-shop


Úvod

Co budeme potřebovat?

Priprava Vacuum Pot
Krok 1

Připravte si kávu, horkou vodu a Vacuum Pot

příprava Vacuum Pot
Krok 2

Propláchněte filtr a nalijte vroucí vodu do spodní nádoby

Pokud chcete mít z kávy maximální chuťový požitek, neobejdete se bez kvalitního mlýnku. Předem namletá káva velmi rychle oxiduje a ztrácí tak své aroma i chuť. Doporučujeme se vyvarovat levným čepelovým mlýnkům, které zrnka většinou spálí a navíc melou kávu velice nepravidelně. Pokud nechcete investovat několik tisíc korun do kvalitního elektrického mlýnku s mlecími kameny, poohlédněte se určitě po ručním mlýnku, který na domácí použití poslouží také velmi dobře. A káva vám po vynaložené práci bude chutnat dvojnásobně!

Vacuum Pot s bavlněným nebo papírovým filtrem vyžaduje poměrně jemné namletí, mezi espressem a French Pressem. Snažte se vždy zvolit hrubost tak, aby výsledný nápoj nebyl prašný (příliš jemné mletí), ale zároveň aby byly všechny chutě vyvážené.

V rychlovarné konvici přiveďte vodu k varu a okamžitě ji nalijte do spodní nádoby Vacuum Potu. Zapalte nebo zapnětě váš zdroj tepla na plný výkon. Zbytkem vody důkladně propláchněte bavlněný nebo papírový filtr.

Krok 3

Zahřejte vodu, přidejte kávu, pozorujte extrakci

příprava Vacuum Pot
Rady na závěr

Rady na závěr

Vždy se nechte řídit hlavně vaší chutí. Pokud vám káva přijde příliš hořká, zkuste ji přístě namlít o trochu hruběji a zvyšte poměr kávy/vody. Pokud má káva v šálku nevýrazné tělo a je příliš "tenká", zkuste opačný postup. Důležité je být v přípravě konzistentní. Pokuste se dodržovat stejnou dobu extrakce, teplotu vody atd. Vacuum Pot je vhodný k přípravě i těch nejdražších káv právě díky své možnosti kontrolovat všechny faktory ovlivňující výslednou chuť. Po každém umytí skleněnou nádobu a filtr propláchněte čistou vodou. Vyhněte se mytí jakýchkoliv věcí na přípravu kávy v myčce na nádobí.

Pokud vám i při použití kvalitních čerstvě upražených jednodruhových káv přijde chuť nezajímavá a nudná, vyzkoušejte změnit svůj zdroj pitné vody za kupovanou balenou. Kvalita vody je při přípravě kávy velmi často podceňována, přitom šálek kávy je z více než 98% voda.

Kam dál?

Kam dál?

Video


Chcete poznat další alternativní metody přípravy kávy doma?


  • Aeropress

    Aeropress

  • French Press

    French Press

  • Vacuum Pot

    Vacuum Pot

  • Chemex

    Chemex

  • Clever

    Clever

  • Hario V60

    Hario V60


Zajímá vás dobrá káva? Navštivte naše webové stránky www.doubleshot.cz

facebooktwitterflickrvimeoemail
nakupujte na eshopu